Pikëpamje

Robert Pape

Fushata e dështuar e bombardimeve të Izraelit në Gaza 

Ndëshkimi kolektiv nuk ka për ta mposhtur Hamasin. Që nga 7 tetori, Izraeli me rreth 40,000 trupa ushtarake ka pushtuar Gazën veriore dhe e ka goditur atë zonë të vogël me një nga fushatat më intensive të bombardimeve në historinë e vet. Si rezultat, afro dy milionë njerëz janë larguar nga shtëpitë e tyre. Më shumë se 15,000 civilë (duke përfshirë rreth 6,000 fëmijë dhe 5,000 gra) – sipas Ministrisë së Shëndetësisë të Gazës, e drejtuar nga Hamasi – janë vrarë në këto sulme, dhe Departamenti i Shtetit i SHBA-së ka sugjeruar se numri i vërtetë mund…
mentor-beqa

Keqkuptimi i europianëve me Serbinë!

Serbia e do Europën, por një Europë që i ngjan Serbisë jo një Serbi që i ngjan Europës. Me fjalët e Patriarkut Pavëll: “ne duam të bashkohemi me një Europë vërtetë të krishterë, ku Zoti dhe njeriu do të jenë së bashku, ku lumturia dhe paqja do të ndërtohen si model për të gjithë njerëzimin, jo nën sundimin e një demokracie të shurdhër apo teokracisë së vjetër, por një teodemokracie krijuese dhe të vërtetë”.
IanBremmer-4F.Credit.Richard.Jopson-e1651689489187

Çfarë duhet të bëjë më pas Izraeli?  

Izraeli ka çdo të drejtë të mbrohet dhe të hakmerret kundër sulmeve ndaj qytetarëve të tij. Por vetëm për shkak se ky objektiv është i kuptueshëm, legjitim dhe i dëshirueshëm, nuk do të thotë se është i realizueshëm ose i mençur strategjikisht.
GettyImages-1223379545

Pikëpamja nga Uashingtoni e Janusz Bugajskit: Pse Perëndimi është i butë ndaj Beogradit?

Qeveritë perëndimore duken të pavëmendshme ndaj kërcënimit në rritje dhe madje mbështesin iniciativa të tilla si "Ballkani i Hapur", duke besuar se do të nxisë bashkëpunimin rajonal. Në praktikë, nisma të tilla janë të dizajnuara për të rritur rolin rajonal të Serbisë dhe depërtimin ekonomik të Moskës pa asnjë përfitim për qytetarët e zakonshëm.