Domosdoshmëria e Politikave për Familjen

Përhapja globale e COVID-19 është një kujtim i largët, por brezi i prekur prej tij vetëm tani po rritet.

Shkruar nga

Konservatorët duhet të fillojnë të mendojnë për fëmijët si një investim në të ardhmen tonë ekonomike. Familjet, gjithashtu, duhet të fillojnë t’i mendojnë fëmijët si një investim dhe jo si kosto—siç bënin në të kaluarën, kur fëmijët punësoheshin në punë në fermë. Mënyra e vetme për ta bërë këtë në ekonominë moderne – një ekonomi që ka shkëputur lidhjen e vjetër midis fëmijëve dhe punës shtesë – është duke garantuar që burimet ekonomike të drejtohen drejt familjeve nga shteti.

Konsideroni një moment në të ardhmen jo shumë të largët. Përhapja globale e COVID-19 është një kujtim i largët, por brezi i prekur prej tij vetëm tani po rritet. Regjimi i mësimit në internet dhe distancimit social nuk u zbeh shpejt, edhe pse virusi u zhduk shumë shpejt. Ndërsa shumica e të rriturve i ishin kthyer jetës normale, fëmijët nuk kishin asnjë koncept tjetër se çfarë ishte “normale”. Kur shkollat u rihapën, nxënësit dhjetë vjeç nuk mund të mbanin mend më jetën para maskave dhe distancimit shoqëror. Në vitet kryesore për të mësuar ndërveprimin njerëzor, ata ishin zhytur me kokë në botën online; ata vendosën një standard të ri për kuptimin e “të lindurve dixhitalë”. Dhe tani që kishin kaluar dhjetë vjet, grupi i atyre që e kishin mbyllur adoleshencën ishte në debutimin e tyre. Për të gjithë ata që i shikonin, e vërteta ishte e dukshme me dhimbje. Ata nuk e dinin se kush ishin; ata nuk e dinin se nga ishin; nuk dinin çfarë të thoshin; nuk dinin çfarë të bënin.

Qysh sot, në vitin 2021, flitet për një “pamjaftueshmëri foshnjesh” pas-koronavirus – jo thjesht për shkak të kolapsit ekonomik, por edhe për shkak të kolapsit të ndërveprimit njerëzor, pezullimit në shumë vendeve të shoqërizimit, festivaleve dhe elementëve të tjerë të panumërt të origjinës natyrore të njeriut. Për një sektor të caktuar të aktorëve ekonomikë, këto ndryshime kanë qenë të dobishme, madje edhe pozitive. Të mbyllur në shtëpitë e tyre, njerëzit nuk kanë zgjidhje tjetër përveçse të konsumojnë media dhe të komunikojnë përmes platformave të mediave sociale, ndërsa porosisin ushqime dhe produkte të konsumit në internet. Asnjë nga ndryshimet në mënyrën tonë të jetesës në vitin e fundit nuk nxit formimin e familjes nga e cila varet shoqëria moderne për suksesin e ardhshëm ekonomik.

Në të njëjtën kohë, vetë shtëpia është bërë më e rëndësishme ekonomikisht. Dikur një vend për të qetësuar kokën, shtëpia është bërë vend pune si dhe shkollë. Ndërsa shumë industri presin t’i kthejnë punëtorët e tyre në zyrë, tendencat drejt punës në distancë dhe mësimit në distancë u intensifikuan me shpejtësi. Siç vëren Michael Lind vjeshtën e kaluar, ky ndryshim ofron një mundësi të rrallë për riorientimin e rritjes ekonomike amerikane, të paktën pjesërisht, rreth aktiviteteve të përqendruara te familja dhe shtëpia. Duam apo jo, tendenca drejt punës nga shtëpia u përshpejtua gjatë vitit të kaluar, madje një rikuperim i konsiderueshëm në kushte normale pune me bazë në zyrë do të na lërë ende me një zhvendosje thelbësore në drejtim të punës nga shtëpia.

Për konservatorët socialë që vlerësojnë jetën në shtëpi, ky moment paraqet një mundësi dhe përgjegjësi të konsiderueshme. Megjithatë, instinkti normal konservator, veçanërisht në çështjet e politikave, është ruajtja ose ndryshimi i rendit ekzistues në mënyrë të pjesshme. Në një sistem politik që funksionon normalisht, një qasje e tillë ka shumë arsye për ta rekomanduar. Por përvoja e dhjetë viteve të fundit duhet t’i kishte mësuar konservatorët të shikonin disa vite përpara. Kritikat ndaj politikës ekonomike amerikane, dhe veçanërisht politikës tregtare, ishin të përhapura një dekadë më parë. Sot, shumë prej tyre merren si të mirëqena. Megjithatë, konservatorët ende nuk e kanë “riaktivizuar” qasjen e tyre ndaj politikës ekonomike dhe kulturore me një vizion më largpamës. Ashtu siç konservatorët pëlqejnë të tallen me “planet pesëvjeçare”, kjo është pikërisht ajo që duhet të ofrojnë.

Dhimbjet e Punës

Një emërues i përbashkët i politikës konservatore amerikane ka qenë përkushtimi ndaj rritjes. Ulni taksat dhe çlironi bizneset nga rregulloret e vështira, vazhdon argumenti, dhe ekonomia amerikane do të rifitojë pozicionin e saj udhëheqës në tabelat e rritjes globale. Megjithatë, kur marrim parasysh rritjen e përgjithshme ekonomike, ekonomistët zakonisht tregojnë dy shtytës: përparimin teknologjik dhe rritjen e fuqisë punëtore. Një popullsi në rritje kërkon prodhim të fortë ekonomik, duke qenë gjithashtu i disponueshëm për të kontribuar në atë prodhim. Një popullsi në plakje është kundër rrezikut, grumbullon pasuri, ofron punë më pak dinamike dhe gjeneron një ekonomi kujdestare. Se si duam që vendi ynë të duket në këtë pikë varet shumë nga zgjedhjet që do të bëjmë në vitet e ardhshme.

Një raport i fundit nga Byroja Amerikane e Statistikave të Punës (BLS) thekson problemin. Tashmë për njëzet vitet e fundit, rritja e fuqisë punëtore në SHBA është ngadalësuar nën presionin e kombinuar të rënies së pjesëmarrjes së femrave në fuqinë punëtore plus daljen e qëndrueshme në pension nga grupi i të lindurve të pasluftës. Midis 2018 dhe 2028, popullsia e moshës 65Ç do të rritet me një normë më shumë se shtatë herë më të lartë se ajo e grupit 16-54. Deri në vitin 2028, BLS projekton që mbi 25 përqind e popullsisë do të jetë 65Ç. Përqindja e popullsisë së moshës 16-54 vjeç do të bjerë nga niveli më i lartë i kohëve të fundit (1988) prej gati 75 përqind në një nivel të ulët prej shumë brezash prej rreth 60 përqind.

Me një grup amerikanësh të moshuar në rritje dhe një grup të rinjsh amerikanë me rritje më të ngadaltë, hendeku midis pjesëmarrjes sonë të zakonshme në fuqinë punëtore dhe pjesëmarrjes aktuale të fuqisë punëtore do të vazhdojë të zgjerohet. BLS e vlerëson këtë skenar duke projektuar se cila do të kishte qenë fuqia punëtore amerikane nëse kontributet relative të grupmoshave do të kishin mbetur të qëndrueshme edhe pas vitit 2008, kur të lindurit pas luftës nisën të përfitonin nga skema e Sigurimeve Shoqërore.

Siç tregon grafiku BLS, zhvendosjet në shpërndarjen e popullsisë do ta anojnë fuqinë tonë të punës larg nga ku mund të kishte qenë, bazuar në vijimin e prirjeve të para vitit 2008. Deri në vitin 2028, BLS pret që hendeku midis pjesëmarrjes aktuale dhe tipike të fuqisë punëtore të rritet në 13 milionë, ose gati 8 për qind e fuqisë punëtore. Me pak fjalë, forca jonë e punës do të rritet me një anim drejt të moshuarve dhe me një përqindje në rënie të pjesëmarrjes së të rinjve.

Këto projeksione të një tregu të tensionuar të punës nuk marrin parasysh as mundësinë e shtuar – tani realitet – të ndaljes së lindjeve. Dhjetë vjet nga tani, janë këto tendenca që do të nxisin ndryshimet politike në vendet e zhvilluara. Graviteti i pamjaftueshmërisë së lindjeve të shkaktuara nga mbyllja për shkak të pandemisë është pothuajse e pamundur të mbivlerësohet. Sipas Institutit Brookings, lindjet e vitit 2021 do të tregojnë një rënie prej treqind mijë nga viti në vit, një rënie prej 8 për qind në Shtetet e Bashkuara, e cila regjistroi 3.7 milionë lindje në vitin 2019. Raportet e para nga vendet europiane tregojnë rënie edhe më të theksuara me lindjet e janarit në Francë me 13.5 për qind nga viti në vit, dhe lindjet në dhjetor 2020 në Itali me 21.6 për qind nga viti në vit.

Për të ardhmen e afërt, nga pikëpamja elektorale, këto zgjedhje tashmë janë bërë. Pas katër viteve të administratës republikane populiste, tani është një administratë demokratike që është shtrirë edhe në familje, duke filluar nga 1 korriku, një përfitim mujor në para për fëmijë, i krijuar për të njohur rolin vendimtar që luan rritja e fëmijëve në ekonominë në tërësi. Nga pikëpamja e rritjes ekonomike afatgjatë, mbështetja për familjet që lindin fëmijë është një investim i drejtpërdrejtë në ekonominë e së ardhmes.

Ndërkohë që disa konservatorë janë përpjekur të përvijojnë politikat pro-familjare të shpenzimeve si një formë sigurimi reciprok social, të krijuar nga familjet e reja vetëm për t’u shlyer nga suksesi i mëvonshëm financiar, familja është tani një prioritet investimi më urgjent dhe më i drejtpërdrejtë – përtej niveleve. që mund të kuptohen përmes kornizave të tilla si sigurimi i ndërsjellë.

Përmbysja e Madhe

Kundërshtimet konservatore ndaj politikave familjare në shkallë të gjerë, si me programet e shpenzimeve në shkallë të gjerë të çdo lloji, zakonisht fillojnë nga shqetësimet për pasojat e ekspansioneve fiskale shoqëruese. Për shembull, në vazhdën e paketave të shpëtimit të bankave gjatë krizës financiare të vitit 2008, shumë konservatorë parashikuan se një valë baticash, presionesh inflacioniste do të çlirohej mbi ekonominë amerikane, ose se fëmijët dhe nipërit tanë do të rëndoheshin për breza me radhë nga nevoja për të “shlyer borxhin.” Ndërsa ekspansionet fiskale në shkallë të gjerë mund të çojnë në inflacion, qëllimi im këtu është të parashtroj një konsideratë të ndryshme lidhur me inflacionin (për më shumë mbi pasojat e mundshme inflacioniste të politikave familjare, shihni postimin tim në blogun e Harvard Law Review).

Pa politika të forta kombëtare që synojnë inkurajimin e formimit të familjeve, së shpejti do të shohim drejtpërdrejt se çfarë shkakton një dobësim dramatik i fuqisë punëtore të re në aspektin ekonomik, social, politik dhe kulturor. Ajo që ne po shikojmë në tregjet e punës post-koronavirus është diçka shumë e ndryshme.

Ekonomisti dhe bankieri i famshëm britanik Charles Goodhart ka parashikuar së fundmi se plakja e shoqërive perëndimore, e kombinuar me presionet e vazhdueshme të globalizimit, do të përbëjë atë që ai dhe bashkëautori Manoj Pradhan e quajnë Përmbysja e Madhe Demografike. Shoqëritë perëndimore, vërejnë ata, po arrijnë me shpejtësi një pikë përkuljeje për sa i përket popullsisë së tyre prodhuese dhe të varur. Si popullatat e vjetra ashtu edhe ato të reja, duke konsumuar më shumë se sa prodhojnë, vendosin presione inflacioniste mbi ekonomitë. Ndërsa popullsia jonë e moshuar rritet dhe i shtron më shumë kërkesa ekonomisë, pjesa e popullsisë në moshë pune, tashmë edhe më e vogël për shkak të tendencave të fundit në rënie të lindshmërisë, do të vazhdojë të bjerë. Ndërsa konservatorëve u pëlqen të ankohen për varësinë nga qeveria, një popullsi në moshë pune në rënie dhe një rritje e popullsisë së moshuar (të cilët do të kenë kursyer më pak se paraardhësit e tyre që dalin në pension) do të rrisin ndjeshëm atë që ekonomistët e quajnë “raporti i varësisë”.

Normalisht, një popullsi në plakje do të ishte në gjendje të merrte mbështetje për kujdesin ndaj të moshuarve përmes rritjes së taksave për punëtorët e rinj. Por, siç theksojnë Goodhart dhe Pradhan, rënia e lindshmërisë ndikon në këtë dinamikë pasi rritja e popullsisë në moshë pune fillon të ngadalësohet. “Mungesa e punës,” vënë në dukje ata, “do t’i vendosë ata në një pozicion më të fortë negocimi. . . për të bërë negociata për paga më të larta. Kjo është një recetë për rikthimin e presioneve inflacioniste.” Ndërsa një popullsi në moshë pune në rritje normalisht ka njëfarë presioni deflacioni, pasi punëtorët kanë të ardhura të tepërta, një popullsi e moshuar në rritje dhe popullsia në moshë pune me rritje më të ngadaltë së bashku do të shtojnë presionin inflacioniste në ekonomi.

Pse është ky rasti është çështje e intuitës. Një popullatë e moshuar duhet të konsumojë pa prodhuar. Prandaj, të rinjtë në moshë pune duhet të sigurojnë konsumin e tyre dhe për konsumin e qytetarëve të moshuar. Ndërsa numri i atyre në popullsinë në moshë pune zvogëlohet në krahasim me popullsinë e moshuar, punëtorët e gjejnë veten në “kërkesë” më të madhe. Kjo rezulton në një rritje të “çmimit” të këtyre punëtorëve, pra pagave të tyre. Duke qenë se pagat janë kostoja më e madhe në procesin e prodhimit, kjo kosto më e lartë u kalon konsumatorëve në formën e rritjes së çmimeve: inflacionit. Sa më shumë të moshuar në krahasim me punëtorët, aq më shumë rriten presionet e çmimeve dhe aq më dramatik është inflacioni.

Kjo përmbysje nuk do të ishte thjesht një tjetër ndryshim i madh në bilancin e përgjithshëm ekonomik. Për pjesën më të madhe të tridhjetë viteve të fundit, ekonomia botërore ka përfituar nga një rritje e madhe e ofertës së punës nëpërmjet modernizimit të Kinës, si dhe nga rritja fillestare e pasluftës në pjesëmarrjen e grave në fuqinë punëtore (e cila tani ka rënë). Presionet deflacioniste kanë qëndruar lehtësisht nën objektivat e bankës qendrore, çmimet e mallrave të përpunuara kanë rënë dhe normat e interesit kanë rënë në nivelet më të ulëta historike. Ndërsa tridhjetë vitet e fundit kanë qenë gjithashtu një periudhë e përkeqësimit të pabarazisë dhe kohët e fundit e rritjes së populizmit, shumica e politikëbërësve nuk e marrin parasysh strukturën themelore demografike që ka mundësuar fare funksionimin e ekonomisë së fundit politike.

Ajo që përshkruajnë Goodhart dhe Pradhan shënon “Përmbysjen e Madhe” – një ndryshim dramatik në secilën prej kushteve themelore, bazë të ekonomisë së gjeneratës së fundit. Një përmbysje demografike në ekonomitë perëndimore do të çojë në inflacion shumë më të lartë, rritje të normave të interesit, reduktim të kursimeve dhe investimeve personale, tension të rëndë politik midis brezave dhe një rikthim të tensionit midis politikës fiskale dhe asaj monetare. “As tregjet financiare dhe as politikëbërësit,” theksojnë ata, “janë të përgatitur për një rritje të ndjeshme të inflacionit dhe pagave, ose një rritje të normave të interesit nominal”. Meqenëse shumica e diskutimeve mbi politikat përfshijnë vetëm një periudhë dy ose trevjeçare, analistët zakonisht nuk parashikojnë pasojat afatgjata të kushteve themelore të tregut.

Disincentivat për Formimin e Familjeve

Secila prej këtyre tendencave negative kishte nisur edhe përpara se përgjigja ndaj pandemisë COVID-19 ta zhyste botën në një tronditje ekonomike me përmasa epike. Të konsideruara në dritën e rënieve tashmë të afërta të tregut të punës, vendimet e vitit të kaluar mund të shihet vetëm se kanë përshpejtuar me shpejtësi rrugën drejt rritjes më të ulët, inflacionit më të lartë dhe streseve potencialisht fatale për arkitekturën ekonomike të shoqërive moderne.

Brezi i fëmijëve që u nënshtrohen izolimeve të këtij viti, ata që rriten në moshë dhe marrin “vendimet e tyre të jetës” fillestare gjatë dhjetë viteve të ardhshme, do të përballen kështu me furtuna të papara. Megjithëse kërkesa për punë do të rritet me përshpejtimin e tendencave demografike, planifikimi afatgjatë është bërë më i vështirë se kurrë. Arsyet për të mos u martuar dhe për të mos pasur fëmijë do të vetëimponohen në çdo hap. Martesa e vonuar dhe vonesa në lindjen e fëmijëve ka të ngjarë të përkeqësohen.

Disincentivat për formimin e familjeve burojnë drejtpërdrejt nga ekonomia në bazë të tyre. Nëse njerëzit në moshë pune e gjejnë veten përballë kërkesave më të larta për të punuar dhe nxiten nga paga më të larta, ata ka të ngjarë të përqendrohen më pak në krijimin dhe rritjen e familjeve. Kjo vetëm sa do ta përkeqësojë krizën me kalimin e kohës.

Shumë konservatorë priren të besojnë se rezultatet ekonomike të ekonomive kapitaliste janë “të natyrshme”. Në fakt, nuk ka asgjë më pak të natyrshme se sa dëmtimi i lidhjes ndërmjet rritjes ekonomike dhe formimit të familjes. Për mijëra vite, qeniet njerëzore i kanë parë fëmijët si aset, jo si kosto, për arsyen e thjeshtë se fëmijët ofronin punë shtesë dhe kujdeseshin për prindërit e tyre në moshë të madhe. Vetëm në shekullin e fundit kjo lidhje është dëmtuar.

Tani ne kemi një sistem që i shtyn prindërit potencialë që të mendojnë për fëmijët si kosto dhe jo si aset. Në fakt fëmijët janë në mënyrë të fjalëpërfjalshme pasuria më e vlerë që mund të zotërojë çdo vend. Pa fëmijë, shoqëria fishket dhe vdes ndërsa ekonomia e saj shndërrohet në një gjë që i ngjan një azili kaotik, kur fuqia punëtore në rrudhje duhet të punojë jashtëzakonisht shumë për t’i shërbyer një numri gjithnjë e në rritje pensinistësh (ndërsa spektri i eutanazisë së detyruar rri e përgjon në gëmushën pas shpine).

Mbani në mend se shtrëngimi i tregut të punës nga demografia e pafavorshme ksihte filluar përpara se të niste epoka e izolimit brenda. Me normat e formimit të familjes dhe lindjes së fëmijëve në të gjithë botën e zhvilluar, dhe me përgjigjet fiskale më agresive që kërkohen për të kompensuar dëmet katastrofike ekonomike, epoka e ardhshme do të jetë, siç përfundojnë Goodhart dhe Pradhan, “asgjë si e kaluara”.

Çdo aspekt i jetës sonë do të ndikohet. Kursimi për të ardhmen do të jetë i vështirë dhe kaotik. Lufta ndërmjet brezave për shpërndarjen e burimeve do të bëhet normale. Çmimet e aseteve do të lulëzojnë dhe do të bien pasi kursimtarët më të moshuar hedhin më shumë para në tregjet e pronave, duke ulur më tej numrin e punëtorëve më të rinj. Sistemet politike do të destabilizohen.

Cisterna dhe Gomone

Përballë problemeve të afërta makroekonomike të shkallës tani përpara nesh, shumica e propozimeve që vijnë nga mendimtarë me prirje të djathtë janë të pamjaftueshme për të “ruajtur” jetën e fortë familjare. Në vendet që përballen jo thjesht me ngadalësim të rritjes, por me një rënie absolute të forcave të tyre të punës – siç përballen, ndër të tjera, Gjermania, Italia dhe Spanja – ndreqja e anijes do të kërkojë veprime më të bashkërenduara se më parë. Meqenëse këto probleme përballen me ekonomitë e përparuara në tërësi, amerikanëve do t’u duhet të hedhin një sy jashtë kufijve të Shteteve të Bashkuara për ide se si t’i përballojnë ato. (Lë mënjanë, për momentin, mësimin e qartë të papëve në favor të një page familjare.)

Ekonomistët e djathtë-liberalë që urrejnë ndërhyrjen shtetërore zakonisht duan të dinë se çfarë ndërhyrjesh në shkallë të vogël brenda paketës së tyre të kufizuar të mjeteve do të ndihmonin në rikthimin e formimit të familjeve amerikane në rrugën e duhur. Fatkeqësisht, një qasje e tillë është e destinuar të dështojë: qasjet e kufizuara për mbështetjen e familjes nuk do të jenë imponuese në kutinë e votimit dhe pothuajse me siguri do të jenë të papërshtatshme për sfidën e nxitjes së jetës familjare amerikane. Në nivel kombëtar, kursi ynë demografik është i ngjashëm me atë të cisternës së mbërthyer së fundmi në Kanalin e Suezit – një koleksion gjigand mallrash me vlerë që, sapo të përmbytet, nuk mund të kthehet në rrugën e tij duke dërguar disa gomone drejt saj.

Versionet më të mira të qasjes reformiste, si Kredia Suplementare e të Ardhurave Familjare e Oren Cass dhe Wells King, ofrojnë përfitime të rëndësishme për familjet që punojnë me disa fëmijë dhe ndihmojnë për të çuar më tej dritaren e ligjërimit konservator në drejtim të veprimit të shtetit. Por fillimi me një qëllim të kufizuar qëllimisht – thjesht “harmonizimi i të ardhurave dhe shpenzimeve gjatë gjithë jetës së një familjeje”, në rastin e FISC – përfundimisht çon në një politikë të kufizuar.

Mësime nga Shembulli i Hungarisë

Një vend, ikja e të cilit nga spiralja e vdekjes demografike, është bërë tashmë më i njohur është Hungaria. Kur partia Fidesz e Viktor Orban erdhi në pushtet në vitin 2010, shkalla e lindjeve në Hungari kishte rënë çdo vit që nga mesi i viteve 1970 dhe vendi po humbte popullsinë e përgjithshme me një ritëm të rëndësishëm çdo vit. Në vend që të zgjidhte një objektiv të paqartë si zbutja e shpenzimeve familjare gjatë gjithë jetës, Fidesz e bëri haptazi promovimin e jetës familjare dhe lindjen e fëmijëve një sine qua non të agjendës së politikës së saj të brendshme. Në vend që t’i konsideronte shpenzimet kombëtare për familjet si diçka për t’u minimizuar ose racionalizuar si një skemë sigurimi reciproke, qeveria vendosi synimin e saj të deklaruar për të rritur shpenzimet e familjes çdo vit. Hungaria tani krenohet me një shpenzim kombëtar vjetor prej 5 përqind të PBB-së për familjet.

Në Shtetet e Bashkuara, konservatorët shpesh shqetësohen se skemat e përfitimeve familjare të ofruara jashtë kontekstit të një kulture familjare konservatore do të ishin disi kundërproduktive. Shqetësime të tilla nuk ishin të huaja për qasjen hungareze. Në të vërtetë, Fidesz erdhi në pushtet në vitin 2010 me një normë lindshmërie shumë më të ulët se ajo e Shteteve të Bashkuara – një situatë kulturore shumë më e vështirë. Megjithatë, në vend që të merrej me përfitimet familjare, qeveria hungareze nisi një grup më të madh iniciativash për të formësuar normat kulturore rreth jetës familjare.

Që nga viti 2010, kur qeveria Orbán filloi politikën e saj të familjes, shkalla totale e lindshmërisë në Hungari është rritur 28 për qind. Para vitit 2010, abortet për njëqind lindje të gjalla ishin stabilizuar në rreth dyzet e pesë, pas rënies nga numri i madh gjatë epokës komuniste, kur aborti u përdor në mënyrë efektive si një formë kontracepsioni. Sipas statistikave të qeverisë hungareze, pasi politikat e familjes hynë në fuqi, abortet ranë me një normë shtesë prej 35 për qind.

(Grafiku: Gladden Pappin. Burimi i të dhënave: Bashkimi Europian (TFR 2001–2019); Zyra Qendrore e Statistikave në Hungari [TFR 2020; abortet].)

Pas fillimit të politikave të saj familjare në vitin 2011, Hungaria ka përjetuar një përmirësim të dukshëm në shkallën e martesave si dhe një rënie të divorceve. Që nga viti 2010, martesat për një mijë njerëz janë rritur me 88 për qind, ndërsa divorcet kanë rënë me 25 për qind.

(Grafiku: Gladden Pappin. Burimi i të dhënave: Zyra Qendrore e Statistikave në Hungari [martesat; divorcet].)

Hungaria shquhet përballë trendit të fqinjëve të saj. Midis 2010 dhe 2017, normat e martesave në Bashkimin Evropian mbetën statike në rreth 4.4 për 1000 njerëz në vit. Megjithatë në Hungari ato u rritën nga 3.6 në 5.2, një rritje enorme prej 45 përqind. Në këtë periudhë kohore, divorcet mbetën gjithashtu statike në Bashkimin Evropian me 2 për 1000 njerëz në vit. Megjithatë në Hungari ata ranë nga 2.4 në 1.9, një rënie prej 21 përqind. Është e qartë se Hungaria po i kundërvihet trendit evropian.

Ky nuk ishte as një fenomen rajonal. Konsideroni pesë fqinjët më të afërt postkomunistë të Hungarisë: Rumania, Kroacia, Serbia, Sllovakia dhe Sllovenia. Rritja mesatare e shkallës së martesës në këto vende midis 2010 dhe 2017 ishte vetëm 11.5 për qind, kundrejt 45 për qind në Hungari. Në krye të listës ishte Rumania, e cila shënoi një rritje prej 28 për qind. Por kur zgjerojmë dritaren me një bazë të dhënash kombëtare shtesë, Hungaria prapë e mund Rumaninë me një goditje të largët. Pas vitit 2017, shkalla e martesave nuk arriti të rritet më lart në Rumani, që do të thotë se që nga viti 2019 ajo ishte rritur vetëm 28 për qind nga baza e saj e vitit 2010. Ndërkohë në Hungari, midis 2010 dhe 2019 shkalla e martesës u rrit me 88 për qind. Sido që t’i ulni numrat, Hungaria është një vend i jashtëzakonshëm kur bëhet fjalë për rritjen e shkallës së martesave.

Megjithatë, politikat financiare të familjes nuk janë elementi i vetëm i përqasjes hungareze. Katalin Novák, ministrja e ngarkuar me mbikëqyrjen e iniciativave pro-familje të Hungarisë, më shpjegoi në një takim në dhjetor se edukimi pro-familjes ka qenë një pjesë integrale e nismave të Hungarisë për familjen. Nxënësve të shkollës u mësohet, në një moshë të përshtatshme, për përfitimet familjare të disponueshme për ta nëse zgjedhin të formojnë familje. Vetë fakti i të paturit të një ministrie qeveritare të përkushtuar ndaj çështjeve familjare vendos gjithashtu tonin në nivel kombëtar. Në vend që të përjashtojnë përfitimet familjare për shkak të problemeve kulturore në administratën e tyre, konservatorët amerikanë duhet të propozojnë si përfitimet familjare ashtu edhe arsimin përkatës pro-familjar të promovuar në nivel kombëtar.

Martesa dhe Fëmijët janë Elementë Thelbësorë të së Mirës së Përbashkët

Aristoteli thoshte se për hir të të jetuarit mirë së bashku, “lidhjet martesore u ngritën në qytete, ashtu si dhe klanet, festat dhe argëtimet e jetës së përbashkët”. Elementë të tillë të bazës së jetës së zakonshme, shtonte ai, janë “çështja e dashurisë”, të cilën (diku tjetër tek Politika) ai supozon “të jetë më madhështorja e gjërave të mira për qytetet”. Në regjimet tona moderne, asnjë shtet nuk rrezikohet të marrë një qëndrim me dorë të rëndë për të promovuar jetën familjare. Por një strukturë e fortë e përfitimeve të lidhura me familjen, e integruar në jetën kombëtare dhe e bërë pjesë përbërëse e arsimit kombëtar, do të ndihmonte për të arritur një nga elementët thelbësorë të së mirës së përbashkët, duke u mbështetur në vendimet personale që mbeten lëndë e jetës moderne.

Nëse një ëndërr e tillë duket e largët, kjo është ndoshta vetëm sepse konservatorëve amerikanë u mungon imagjinata për të vendosur një qëllim dhe për ta ndjekur atë. Deri rreth tre muaj më parë, perspektiva e pagesave të drejtpërdrejta të përfitimeve familjare u refuzua pa u lëkundur nga shumë në të djathtë si një ëndërr. Por duke filluar nga kjo verë, do të jetë një realitet – megjithëse i sjellë nga iniciativa e demokratëve, të cilët ia rrëmbyen çështjen republikanëve pas katër vitesh gjatë të cilave GOP mund ta kishte avancuar kauzën sipas kushteve të veta.

Konservatorët kanë qenë prej kohësh të fiksuar pas “anës së ofertës” së ekonomisë. Ata i kanë parë investimet në fabrika të reja dhe teknologjitë e reja si çelës për rritjen ekonomike. Është e vërtetë që, në terma afatgjatë, rritja ekonomike përcaktohet pjesërisht nga ndryshimet teknologjike. Por shumë më e rëndësishme se ndryshimi teknologjik për rritjen ekonomike është rritja e fuqisë punëtore. Një fabrikë e re me shkëlqim është e kotë nëse nuk ka punëtorë për ta menaxhuar atë. Konservatorët duhet të fillojnë të mendojnë për fëmijët si një investim në të ardhmen tonë ekonomike. Familjet, gjithashtu, duhet të fillojnë t’i mendojnë fëmijët si një investim dhe jo si kosto—siç bënin në të kaluarën, kur fëmijët punësoheshin në punë në fermë. Mënyra e vetme për ta bërë këtë në ekonominë moderne – një ekonomi që ka shkëputur lidhjen e vjetër midis fëmijëve dhe punës shtesë – është duke siguruar që shteti t’i drejtojë burimet ekonomike drejt familjeve.

Kur fondet e pagesave direkte të mbarojnë pas fundit të këtij viti, do të shtrohet rruga për të shqyrtuar se cilat propozime ka të ngjarë të jenë në dispozicion. Siç e dinë konservatorët (meqenëse ata e kanë bërë mantrën e çështjes), programet e qeverisë, pasi kanë filluar, janë të vështira për t’u shfuqizuar. Çeqet në dorë sjellin një ndryshim të jashtëzakonshëm material dhe psikologjik për amerikanët e zakonshëm. Në të vërtetë, në një anketë të kohëve të fundit të administruar nga American Compass, familjet e bënë të qartë nevojën për mbështetje të drejtpërdrejtë financiare në mënyrë që të realizojnë qëllimet e tyre për të lindur fëmijë – si dhe preferencën e tyre të fortë për mbështetje në formën e pagesave direkte. Pasi shpërndarja e pagesave direkte të ndodhë këtë verë, ka shumë gjasa që të zgjatet në vend që të shfuqizohet. Kështu do të krijohet terreni për ata në të djathtë që mund të bëjnë një propozim për administrimin dhe zgjerimin e përfitimeve familjare me kushte konservatore.

Planet 5-Vjeçare

Përgjigja globale ndaj pandemisë COVID-19 ka përshpejtuar në mënyrë dramatike problemet me të cilat përballen ata në të djathtë, të cilët, nëse janë në qeveri, do të dëshironin të orientonin jetën politike dhe ekonomike në një mënyrë të dobishme për familjen tradicionale. Megjithatë, pjesa më e madhe e diskutimeve mes konservatorëve përqendrohet sikur e vetmja gjë që duhej të ishte një nxitje e vogël financiare për të ndihmuar familjet të kapërcenin gungën e rritjes së fëmijëve në fazat e hershme.

Le t’i kthehemi situatës me të cilën mund të përballemi, tani që kemi shpenzuar më shumë se një vit duke u siguruar që tendencat ekzistuese kundër formimit të familjeve dhe lindjes së fëmijëve do të përshpejtohen me një ritëm dramatik. Ky brez i ri, që po rritet dhe së shpejti do të jenë të rritur, është ai që kemi mbajtur në mendje gjatë gjithë këtyre konsideratave. Edhe para vitit të izolimeve, ata kishin të ngjarë të ishin një grup që do të martoheshin më vonë se prindërit e tyre, do të krijonin familje më të vogla dhe madje, para gjithë kësaj, do të dilnin më pak dhe do të ndërvepronin më pak me anëtarët e seksit të kundërt. Tani ata përballen, mbi të gjitha, me riorganizimin konfuz të jetës ekonomike globale, izolimin nga bashkëmoshatarët e tyre dhe një aparat mediatik dhe kulturor të armatosur kundër jetës tradicionale familjare.

A duhet që kjo gjeneratë të jetë gjithashtu e destinuar të vuajë mungesën e mbështetjes fiskale nga vetë mbështetësit e saj – konservatorët pro-familjes? Fatkeqësisht, nëse përgjigja e heshtur ndaj propozimeve të politikave familjare në të djathtë është ndonjë tregues, përgjigja është po.

Nuk ka pse të jetë kështu. Për konservatorët që pretendojnë se janë në anën e rritjes afatgjatë, nuk ka asnjë model të disponueshëm përveç nxitjes së rritjes së fuqishme teknologjike si dhe rritjes së fuqisë punëtore. Brenda fushës së objektivave konservatore, nuk ka asnjë levë të madhe politike për t’u tërhequr në atë fushë përveç politikës pro-familjes. Konservatorët që i shmangen mbështetjes bujare fiskale për shkak të kërcënimit të “inflacionit” tani mund të konsiderojnë, falë Përmbysjes së Madhe Demografike të Charles Goodhart, se kërcënimi më i madh i inflacionit vjen nga mungesa e veprimit politik.

Diku tjetër, unë kam propozuar një objektiv kombëtar të përfitimit familjar prej 5 për qind të PBB-së, një propozim që mund të nxisë prodhimin vendas. Unë kam argumentuar gjithashtu në favor të përfshirjes së elementeve kryesore të programit hungarez: një program huash bujare të falshme gjatë gjithë periudhës së lindjes së fëmijëve dhe një subvencion kombëtar i hipotekës së shtëpisë për të zbutur atë pengesë madhore për formimin e vatrës familjare. Propozimet e familjes së Michael Lindit burojnë nga një pikëpamje e ngjashme e problemeve me të cilat përballet aktualisht ekonomia dhe shoqëria amerikane.

Më shumë se sa vetëm propozime, konservatorët duhet të ndryshojnë mënyrën e tyre të të menduarit për politikën në mënyrë që të kuptojnë dhe adresojnë problemet me të cilat përballen tani shoqëritë perëndimore. Në të ardhmen e afërt, është e mundur që disa konservatorë të mund të arrijnë sukses politik, ndoshta në nivel lokal ose shtetëror, duke predikuar mesazhin konservator modern amerikan për kufizimin e shpenzimeve qeveritare dhe uljen e taksave. Tani që administrata Biden ka zgjedhur pjesërisht politikën familjare, ndërsa shumica e politikanëve republikanë thjesht qëndruan në rrugë, opinioni politik për politikanët konservatorë pro-familjes nuk është i drejtpërdrejtë.

Një gjë, megjithatë, është e qartë. Duke pasur parasysh përshpejtimin e tendencave demografike në rënie, është koha që konservatorët të ndalojnë së menduari për ndryshimin e reformës së mirëqenies së viteve 1990 ose ripërdorimin e platformës Trump, dhe koha që në vend të kësaj të pozicionohen për t’iu përgjigjur tensioneve të jashtëzakonshme me të cilat do të përballen ekonomitë dhe shoqëritë perëndimore në pesë ose dhjetë vitet e ardhshme. Për ta bërë këtë, ata do të duhet të riorientohen dhe të fillojnë të qeverisin në interesin e prekshëm dhe të menjëhershëm të familjeve amerikane. Nëse nuk e bëjnë këtë, ka të ngjarë të shfaqen një sërë problemesh ekonomike dhe sociale që do ta bëjnë të vështirë për ta rimarrjen e pushtetit. Emri i agjendës së ardhshme konservatore është tashmë i qartë. Është domosdoshmëria e familjes.

Të Fundit


Si mund ta mposhtë Kina Amerikën                 

Si mund ta mposhtë Kina Amerikën                 

Yan Xuetong Yan Xuetong, autori i “Mendimi i lashtë kinez, fuqia moderne kineze”, është profesor…

Kriza në Arsim: skicë për reformën në arsimin e lartë

Kriza në Arsim: skicë për reformën në arsimin e lartë

Arsimi i lartë është në trysninë e transformimeve të mëdha. Studimet tregojnë se shumica e…

Fushata e dështuar e bombardimeve të Izraelit në Gaza 

Fushata e dështuar e bombardimeve të Izraelit në Gaza 

Robert A. Pape Që nga 7 tetori, Izraeli me rreth 40,000 trupa ushtarake ka pushtuar…

Politicidi: Lufta e Ariel Sharonit Kundër Palestinezëve* 

Politicidi: Lufta e Ariel Sharonit Kundër Palestinezëve* 

Me politicid nënkuptoj një proces që ka si qëllim final shpërberjen e existencës së popullit…

Mitet serbe për Kosovën dhe përkundja e tyre në rrëfimin publik shqiptar

Mitet serbe për Kosovën dhe përkundja e tyre në rrëfimin publik shqiptar

Kisha serbe ka qenë një strehë e ngrohtë e gatitjes së paranojës revanshiste serbe ndaj…

Keqkuptimi i europianëve me Serbinë!

Keqkuptimi i europianëve me Serbinë!

Serbia e do Europën, por një Europë që i ngjan Serbisë jo një Serbi që…