Kina së shpejti do të udhëheqë Amerikën edhe në teknologji

Nëse Shtetet e Bashkuara nuk mund të organizojnë një përgjigje kombëtare të ngjashme me mobilizimin që prodhoi teknologjinë që fitoi Luftën e Dytë Botërore, Kina së shpejti mund të dominojë …

Shkruar nga

Sekretari i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës Bill Burns njoftoi në tetor se Agjencia Qendrore e Inteligjencës do të krijonte dy qendra të reja të mëdha misioni. Njëra fokusohet tek Kina dhe tjetra fokusohet në teknologjinë kufitare. Ky veprim pasqyron gjykimin e tij se Kina është kërcënimi më i rëndësishëm gjeopolitik me të cilin përballet shekulli i 21-të dhe se konkurrenca dhe elementi kryesor i konkurrencës midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara është teknologjia e përparuar. Pyetja që duhet të bëjnë amerikanët është nëse Kina mund të fitojë konkurrencën në fushën e teknologjisë.

Një raport i ri mbi konkurrencën e madhe teknologjike nga Qendra Belfer e Harvardit përgjigjet: Po. Raporti nuk është alarmues, por megjithatë arrin në përfundimin se Kina ka bërë një hap kaq të jashtëzakonshëm sa që tani është një konkurrent i plotë. Kina ka potencialin që së shpejti të bëhet një lider botëror në shekullin e 21-të në teknologjitë bazë të inteligjencës artificiale, gjysmëpërçuesve, wireless 5G, shkencës kuantike të informacionit, bioteknologjisë dhe energjisë së gjelbër. Në disa fusha, tashmë është numër një.

Vitin e kaluar, Kina prodhoi 50% të kompjuterëve dhe telefonave celularë në botë. Shtetet e Bashkuara prodhuan vetëm 6%. Kina prodhon 70 panele diellore për çdo panel diellor të prodhuar në Shtetet e Bashkuara, duke shitur katër herë më shumë automjete elektrike, nëntë herë më shumë stacione bazë 5G dhe pesë shpejtësi rrjeti të krahasueshme me ato në Shtetet e Bashkuara. Është dyfishi.

Kina në inteligjencë artificiale është përpara Shteteve të Bashkuara në fushat kryesore, teknologji e avancuar që ka të ngjarë të ketë ndikimin më të madh në ekonomi dhe siguri gjatë dekadës së ardhshme. Një raport i pranverës 2021 nga Komisioni i Sigurisë Kombëtare për IA paralajmëroi se Kina është gati të kapërcejë Shtetet e Bashkuara si lider botëror në IA deri në vitin 2030. Ndërkohë, Kina planifikon të japë dy herë më shumë doktoratura në shkencë, inxhinieri teknike dhe matematikë sesa Shtetet e Bashkuara deri në vitin 2025. Sipas raportit të Harvardit, Kina i tejkalon qartë Shtetet e Bashkuara në aplikimet praktike të IA si njohja e fytyrës, njohja e zërit dhe teknologji financiare.

Shtetet e Bashkuara ende mbajnë pozitën dominuese në industrinë e gjysmëpërçuesve, pozitë e cila ekziston për gati gjysmë shekulli. Megjithatë, Kina së shpejti do ta arrijë në dy fusha kryesore: prodhimin e gjysmëpërçuesve dhe dizajnin e çipave. Prodhimi i gjysmëpërçuesve të Kinës ka tejkaluar atë të Amerikës; si përqindje e prodhimit global është rritur nga më pak se 1% në 1990 në 15% dhe pjesa e SHBA ka rënë nga 37% në 12%.

Në 5G, Komisioni i Inovacionit të Mbrojtjes së Pentagonit raporton se Kina është në rrugën e duhur për të rikrijuar përfitimet ekonomike dhe ushtarake që Shtetet e Bashkuara kanë fituar nga të qenit lider botëror në 4G. Kina ka instaluar 950,000 stacione bazë në krahasim me 100,000 në Amerikë. Deri në fund të vitit të kaluar, 150 milionë kinezë përdornin telefona celularë 5G me një shpejtësi mesatare prej 300 megabit për sekondë, por vetëm 6 milionë amerikanë mund të përdornin 5G me një shpejtësi prej 60 megabit për sekondë. Ofruesit e shërbimeve 5G të Amerikës fokusohen në promovimin e veçorive dhe jo në ndërtimin e infrastrukturës.

Partia Komuniste Kineze nuk i mbajti të fshehta ambiciet e saj. Kina synon të bëhet një lider botëror në teknologji që do të formësojë dekadat e ardhshme. Plani i Reformës Ekonomike 2013 theksoi inovacionin si një mënyrë për të shmangur kurthin e të qenit i mbërthyer si një vend me të ardhura mesatare. Programi i famshëm Made in China 2025 synon të kontrollojë prodhimin vendas të 10 teknologjive në zhvillim, duke përfshirë 5G, IA dhe automjete elektrike.

Kina gjithashtu planifikon të zgjerojë lidershipin e saj në robotikë për të ruajtur pozicionin e saj si një manifakture globale prodhuese. Në maj, Xi Jinping sqaroi vendimin se inovacioni do të bëhet fushëbeteja kryesore e arenës konkurruese botërore dhe konkurrenca për epërsi teknologjike do të jetë më intensive se kurrë. Është e mahnitshme se sa e suksesshme është Kina në arritjen e qëllimeve të saj ambicioze teknologjike.

Shkurtimisht, Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të jenë një lider global në shumë gara të rëndësishme, duke përfshirë aviacionin, mjekësinë dhe nanoteknologjinë, por Kina është shfaqur si një konkurrente serioze. Për fat të mirë, amerikanët kanë filluar të vetëdijësohen për këtë realitet. Në qershor, Senati miratoi ligjin e inovacionit dhe konkurrencës me mbështetjen dypartiake dhe miratoi një investim prej 250 miliardë dollarësh në shkencë dhe teknologji gjatë pesë viteve të ardhshme. Fatkeqësisht, ligji ka ngecur në Dhomën e Përfaqësuesve dhe përballet me një të ardhme të pasigurt si pjesë e projektligjit vjetor të Mbrojtjes.

Propozimet e fundit të shpenzimeve parlamentare, të tilla si fatura e infrastrukturës prej 1.2 trilion dollarë dhe paketa e shpenzimeve sociale prej 1.7 trilion dollarësh, përfshijnë investime në kërkime dhe zhvillim në fusha të tilla si teknologjia e gjelbër dhe ruajtja e energjisë. Këto investime janë shumë të kërkuara, por për të konkurruar me Kinën kërkohet më shumë vëmendje dhe investim në teknologjinë strategjike. Nëse Shtetet e Bashkuara nuk mund të organizojnë një përgjigje kombëtare të ngjashme me mobilizimin që prodhoi teknologjinë që fitoi Luftën e Dytë Botërore, Kina së shpejti mund të dominojë teknologjitë e ardhshme dhe mundësitë që ato krijojnë.

Allison, profesor i qeverisë në Universitetin e Harvardit, është autori i “Fati i Luftës: A mund t’i shpëtojnë Amerika dhe Kina kurthit të Tuqididit?” (2017). Schmidt ishte CEO i Google në 2001-11, kryetar i Google dhe pasardhësi i tij Alphabet Inc. në 2011-17, dhe bashkëautor i Epoka e IA: Dhe e Ardhmja Jonë Njerëzore (2021)

Burimi: Wall Street Journal

Të Fundit


Pamundësia e shoqërisë sekulare

Pamundësia e shoqërisë sekulare

Nuk ekziston diçka e tillë si shoqëria sekulare. Pretendimi im është njëkohësisht brutal dhe paradoksal: çështja…

Si mund ta mposhtë Kina Amerikën                 

Si mund ta mposhtë Kina Amerikën                 

Yan Xuetong Yan Xuetong, autori i “Mendimi i lashtë kinez, fuqia moderne kineze”, është profesor…

Kriza në Arsim: skicë për reformën në arsimin e lartë

Kriza në Arsim: skicë për reformën në arsimin e lartë

Arsimi i lartë është në trysninë e transformimeve të mëdha. Studimet tregojnë se shumica e…

Fushata e dështuar e bombardimeve të Izraelit në Gaza 

Fushata e dështuar e bombardimeve të Izraelit në Gaza 

Robert A. Pape Që nga 7 tetori, Izraeli me rreth 40,000 trupa ushtarake ka pushtuar…

Politicidi: Lufta e Ariel Sharonit Kundër Palestinezëve* 

Politicidi: Lufta e Ariel Sharonit Kundër Palestinezëve* 

Me politicid nënkuptoj një proces që ka si qëllim final shpërberjen e existencës së popullit…

Mitet serbe për Kosovën dhe përkundja e tyre në rrëfimin publik shqiptar

Mitet serbe për Kosovën dhe përkundja e tyre në rrëfimin publik shqiptar

Kisha serbe ka qenë një strehë e ngrohtë e gatitjes së paranojës revanshiste serbe ndaj…